m

Kako izabrati kvalitetnu stolariju?


Zašto menjati stolariju? - ciljevi i negativni efekti

Potrebe mogu biti različite. Bilo da je nov objekat kom je potrebna stolarija, dotrajala stara stolarija kojoj je potrebna zamena ili to zahtevaju novi standardi – odluka o investiciji u stolariju je bitna i finansijski značajna. Pošto ta odluka mora da se donese, treba joj prići sa što boljim razumevanjem i što više informacija, kako bi bila što bolja.

Najbitniji razlozi za ugradnju stolarije su gubitci u potrošnji energije za zagrevanje i hladjenje prostora, smanjenje nivoa buke u prostoru i sigurnost koju moderna stolarija donosi.

Kriterijum za ispunjavanje ovih standarda se menja u odnosu na to kakav je objekat, koji je cilj koji želite da postignete (stambena kuća, stan pored stanice gradskog prevoza, stan u prizemlju, vikendica, poslovni prostor, javna ustanova…), na koji način ćete finansirati potrošnju energije, koliku buku želite sprečiti, koje standrade morate ispuniti.

Posle ovog serijala nećete imati dilemu koje ciljeve bi trebalo ispuniti a šta Vam je nepotreban trošak.


Šta čini stolariju kvalitetnom?

Svaka komponenta koju ugradite u Vašu novu stolariju utiče na kvalitet same stolarije i  vek eksploataciju iste. Naravno, neki elementi su tu od početka do kraja i njihov kvalitet bitno utiče na kvalitet same stolarije. Primenljivi elementi su tu od samog početka, ali pošto se vremenom menjaju, vremenom se mogu unaprediti.

Tema ovog serijala će biti prvi elementi, koji kada se jednom ugrade, ostaju tu do samog kraja eksploatacije stolarije.

"Sveto trojstvo" kvalitetne stolarije čine profil, okov i staklo.

Ma koliko bitni ostali elementi bili, naš fokus će u ovom serijalu biti da objasnimo ova tri elementa u odnosu na to da li gradite kuću, menjate stolariju u stanu ili ugradjujete stolariju na poslovni objekat koji po novim standardnima mora da ispuni odredjene uslove.


Šta se dobija kvalitetom?

Kvalitetom se dobija nekoliko stvari paraleno. Prvo se dobija dug vek koristenja. Za to vreme kvalitetom dobijamo mogućnost da ta stolarija koju smo ugradili funkcioniše pouzdano, bez potrebe da se šteluje i popravlja, a da za to vreme štedi energiju, pružajuči osećaj sigurnosti.

Izborom kvalitetnog profila, definisaćete vek trajanja samog prozora. Dok profil traje, do tada će stolarija stojati na Vašem zidu. Vi koji razmišljate o promeni stare stolarije vrlo dobro znate o čemu se radi, ne menjate prozore zbog stakla ili kvake. Menjate jer ne dihtuje, produvava, truli…

Okov drži prozor. Fraza koja se u ovom poslu kad god može koristi, nije daleko od istine. Ukoliko se odlučite za kvalitentu stolariju i kvalitetan profil, a on traje 30-40 godina, okov će u tom slučaju biti faktor koji će odrediti koliko dugo će taj prozor funkcionisati bez većih problema.

Staklo, meni omiljena tema. Čini 70-80% površine prozora i glavni je faktor kada je u pitanju toplotna i zvučna izolacija. Ovo je najopširnija tema pri izboru stolarije. Iako je možda i najjefinij deo stolarije, postoji jako velik izbor različitih vrsta stakala koje po svojim karakteristikama mogu optimalno da zadovolje različite kriterijume.  Posebni kriterijumi važe za stakla koja treba da zadovolje termoizolacione karakteristike, a posebni su kriterijumi za sprečavanje prolaska buke u prostor. Nekada je potrebno postići oba efekta sa istim staklo, što takodje nije problem.

 

Sve te teme i dileme ćemo proći i rešiti kroz ovaj serijal…

Krenućemo sa toplotnom izolacijom…