m

Kako izabrati PVC stolariju za kuću?


                                                  Šta su kriterijumi kod izbora PVC stolarije za kuću?

Najopširnija tema pri izboru stolarije, definitivno. Ako je stambeni prostor u kom treba da živite par decenija, onda je još bitnije doneti dobru odluku. Ključni kriterijumi su: ušteda energije, smanjenje buke i sigurnost.

Ušteda energije na grejanje i hladjenje se najbolje oseti u dzepu ljudi koji žive u kući i plaćaju trošak energije srazmerno utrošku. Jednim delom zavisi od goriva koje trošite, a drugi deo se odnosi na rasipanje potrošene energije. Već smo u prethodnom blogu obradili temu uštede energije, tako da ću sada samo pojasniti efekte pri izboru stolarije za kuću. Nije isto kada se kuća nalazi u Alpima i kada se nalazu u južnoj Italiji, tako da ni kriterijumi nisu isti. Takodje, nije isto kada se kuća nalazi u Vršcu, na Dunavu, na Zlatiboru ili u stambenom delu Beograda. Ono što je bitno razjasniti odmah na početku, svaki dodatak na stolariji (više komora, bolje staklo…) znači i isplati se. Uvek.

Buka nije značajan problem za verovatno 95% kuća. Eventualno oni koji žive pored aerodroma, autoputa ili baš bučne ulice u gradu treba da razmisle o smanjenju buke.

Sigurnost kuće je značajniji faktor nego sigurnost stanova. Veliki deo kuće se obično nalazi u prizemlju, svaka kuća ima ulazna vrata, često i sporedna. Dosta je izloženija nego stan.

 

Kako izabrati PVC stolariju?

Pitanje je samo da li Vam to treba i da li Vam budzet dopušta. Ukoliko Vam budzet dopušta, ozbiljno uzmite u razmatranje čak i stolariju koja ispunjava standarde za pasivne kuće. Isplatiće se.

Ako budzet za stolariju ima limite i nemate mogućnost da birate „SVE!“, razmislite o dvoslojnom staku, ali da bude Clima Guard Solar. Mala je doplata u odnosu na niskoemisiono, a dugoročno definitivno donosi uštedu jer je efikasnije u uštedi. Ako se odlučite za dvoslojno staklo, nemojte uzimati profil sa više od pet komora. Bacićete novac. Samo 20-25% površine prozora čini profil, najskuplji je deo prozora, a lošiji je termoizolator od stakla.

Ako je budzet limitiran, a ipak idete na opciju od tri stakla nemojte birati da u termopaketu od tri stakla imate samo jedno energetsko staklo, a da druga dva stakla budu obična. Obična stakla su dosta lošiji termoizolator od npr. low-e ili CGS stakla, dodavanjem jednog običnog stakla i dodatnom vazdušnom komorom dobijate neko smanjenje u gubicima, ali ne toliko značajno. Takodje, gledajte da ovi termopaketi budu ukupne debljine 44mm. To je optimalna debljina stakla i komora (16mm) izmedju njih. Staklopaket postaje jednako neefikasniji i sa povećanjem razmaka izmedju stakla u komorama. Najbolji termopaket je onaj koji su sebi ima low-e, oblično i CGS staklo, sa 16mm razmaka. Profili sa pet komora su obično debljine 70mm i nemaju mogućnost da se ovaj paket ubaci u njih. Tada je potrebno ići na šire profile, sa više komora.

 

Pet komora profil i dvoslojno staklo smanjuju buku za 32 dB. Ukoliko to nije dovoljno smanjenje, značajan efekat se postiže već ubacivanjem tri stakla u staklopaket. Tako da, kada izaberete troslojno staklo zbog termoizolacije, već imate ozbiljnu zvučnu zaštitu. (38-39dB) Ako je u blizini aerodrom ili autoput, sledeći korak je samo dodavanje jednog ili dva deblja stakla u paket (6mm, 8mm, 10mm…). Ovakva stakla ispunjavaju manje-više sve kriterijume za smanjenje buke.

Sigurnost kuće danas sa pametnim uredjajima, alarmom i sigurnosnim rešenjima stolarije su na najvišem nivou ikad. Stolarija jeste najizloženije mesto za provalu. Sigurnost možete poboljšati sa ugradnjom: sigurnosnog okova, sigurnosnih vrata, električnih roletni koje simuliraju dizanjem i spuštanjem da ste tu, sigurnosnim staklom, integrisanim alarmom u stolariju koji upozorava provalnika pre nego što uopšte pokuša da provali da će se oglasiti (o tome u posebnom blogu)…

 

Zaključak

Izborom kvalitetne stolarije za kuću moći ćete dugo godina da uživate u pozitivnim efektima koje će ta stolarija stvarati.

Kao što top grafička sa slabim procesorom i matičnom pločom ne daje dobar rezultat, ili prejak motor sa slabim menjačem, tako i predimenzionirana stolarija u nekom delu neće dati dobar efekar ukoliko je drugi elementi ne prate.

Bitno je napraviti optimalan izbor.