m

Kako izabrati roletne za PVC stolariju


                                                                                                     Koje vrste roletni postoje?

Osnovna podela roletne deli prema vrsti kutija koje imaju. Postoje dva osnovna tipa roletni: sa unutrašnjom kutijom i sa spoljašnjom kutijom. Naziv kutije pokazuje sa koje strane možete da pridjete kutiji da bi je otvorili.

Primarna funkcija roletni je da zaustave prolaz svetlosti u prostoriju, kada za tim ima potrebe. Deo roletne koji se spušta i sprečava svetlost se naziva zastor. Kod nas se ugradjuju dva standardna zastora – Aluminijumski (punjen poliuretanom) i PVC zastor. Prednost alu zastora je dugotrajnost i postojanost boje jer je direktno izložena sunčevom zračenju, mana je nešto viša cena od plastične. Prednost PVC zastora je niža cena i bolja termoizolacija (PVC je bolji termoizolator od aluminijuma), mana je ta što često kod nas plastika nije odgovarajućeg kvaliteta, pa često požute pre ostatka prozora.

Zastor možete pogoniti ručno sa gurtnom ili kanapom i elektromotorom (koji danas može da doda novu dimenziju komforu povezivanjem u sistem pametne kuće)

 

Unutrašnje roletne

Unutrašnje roletne, kao što sam napisao gore u tekstu, imaju kutiju kojoj se prilazi sa unutrašnje strane prozora. Takva kutija je uvek nadgradna i nalazi se „na“ ramu prozora, ušrafljena za njega. (vidi se uvek iz unutrašnje strane objekta) Ovakve roletne su generalno najpoželjnija opcija kod ugradnje roletni jer se lako mogu servisirati i čistiti. Takodje, kod većine zgrada gde se nalazi stara stolarija, postoji već prostor za takvu roletnu, nova roletna se vraća na isto mesto i ne zauzima vidljiv deo otvora. Nije ih moguće ugraditi na već ugradjenu stolariju. Unutrašnja roletna može da bude od PVC materijala, tako da kada ugradite PVC stolariju svi elementi su od istog materijala i izgledaju kompaktno.

 

Spoljašnje roletne

Spoljašnja roletna je roletna kojoj se kutija nalazi na spoljašnjoj strani prozora i prilazi joj se, da bi se otvorila  sa spoljašnje strane, logično. Kutija od takve roletne je uvek od lima ili aluminijuma, PVC materijal nema dovoljno čvrstine da samostalno „stoji“ na spoljnoj strani prozora. U odnosu na to da li birate profil prozora sa oštrim/ravnim ili oblim ivicama, spoljna kutija takodje može biti ravna (petougaona) ili obla (rondo). Prednost spoljne roletne je što se može ugraditi uvek i na sve prozore. Bilo da je stara stolarija koja nema roletne ili nova pvc/alu stolarija na koju niste stavili roletne, spoljna kutija je jedino rešenje.

Mana spoljne roletne je to što nije uvek lako prići. Pogotovo ako se nalazi na prozoru višespratnice ili kuće bez terase. Kod prizemnih kuća ili stanova sa terasom ovo nije toliki problem. Mana joj je, takodje, to što se mora montirati na spoljni deo štoka prozora (a ne iznad, kao na unutrašnjoj) i zauzima vidljivi deo prozora. Većinom nije vidljiva od krila, ali kada se krilo otvori, uvek se vidi na spoljnoj strani kutija od roletne.

 

Koje roletne izabrati?

Ukoliko ugradjujete stolariju na nov objekat ili menjate stolariju gde već postoji unutrašnja roletna, svakako je uvek preporuka da ugradite unutrašnju kutiju. Olakšaćete sebi svaki servis ili čišćenje (od smrdibuba npr.). Ako se pojavi problem sa termoizolacijom unutrašnje kutije (otvorena je na spoljnoj strani gde se spušta zastor) moguće je lako rešiti sa stiroporom koji se fabrički oblikuje za ubacivanje u unutrašnju kutiju. U novogradnji unutrašnja roletna se uvek sakrije sa fasadom, tako da ne mora da bude vidljiva ukoliko to ne želite.

Ako ste već ugradili prozore bez roletne jedina opcija su Vam spoljne roletne. Drugi slučaj koji može da Vas navede da ugradite spoljašnje roletne je jako nizak otvor bez mogućnosti da se „doda“ unutrašnja roletna na štok. Tada ćete više svetlosti dobiti ako stavite spoljašnju kutiju i tada je takodje opravdano razmisliti o njoj.

Izbor izmedju aluminijumskog i PVC zastora bi bio jednostavan da nema razlike u ceni. Alu zastor je dugotrajniji i čvršći (bitno je zbog udara vetra), ali PVC zastor je jeftinij (oko 10 evra po m2). Generalno naša preporuka je uvek Alu zastor, ali ukoliko se odlučite za PVC zastor, gledajte da bude od što kvalitetnijeg dobavljača.

 

O elektromotorima, pametnim kućama, Tahoma aplikaciji u nekom sledećem tekstu. 😊