m

Kako izabrati stolariju za stan?


                                                                Šta su kriterijumi za PVC stolariju za stan?

Ušteda energije i buka. Sigurnost nije zanemarljiva, ali nije značajna kao kod kuća. Kao i kod izbora stolarije za kuću, svaka dodatna investicija će značiti, ali za razliku od kuće ne mora značiti i da se isplati. Sigurnost nije zanemarljiva, ali nije značajna kao kod kuća.

Ušteda energije kod izbora stolarije za stan može biti manje ili više bitna. Bitno je prvo videti da li se utrošak energije potrošene na grejanje plaća fiksno ili srazmerno utrošku. A zatim utvrditi koliki su troškovi energije za hladjenje stana leti. Ukoliko su oba troška srazmerna utrošenoj energiji, kriterijumi za izbor stolarije važe kao i kod izbora stolarije za kuću. Ako se grejanje plaća fiksno, ispod ćemo obraditi detaljno izbor stolarije za stan.

U gradu je buka velika i manje više u svim delovima je iznad dozvoljenog nivoa. Naravno, nije isto ako je stan okrenut dvorišnoj strani zgrade ili se nalazi na prometnom bulevaru, iznad autobuske stanice ili stadiona. Izbor stolarije se može prilagoditi tako da se bude dovede na željeni nivo.

 

Kako izabrati PVC stolariju za stan?

Prvo ćemo obraditi slučaj stana za koji se plaća fiksno grejanje. U ovom slučaju, u najvećem broju slučajeva sasvim je dovoljno dvoslojno staklo sa petokomornim profilom. Ukoliko troškovi hladjenja nisu veliki leti (senka od drveta, istočno orjentisan stan…) sasvim je dovoljno dvoslojno niskoemisiono staklo. Najpovoljnija je opcija, a 2,5-3 puta je efikasnija stolarija u odnosu na staru stolariju, koja se menja. Ako su pak troškovi hladjenja veliki leti, značajan efekat se postiže sa dvoslojnim staklom Clima Guard Solar. Staklo je nešto tamnije od običnog, a ujedno ima najbolje termoizolacione karakteristike. Šestokomorni profili u ovoj opciji nisu nužni i obično bi bili samo bacanje novca, petokomorni profili imaju dovoljno jaka statička ojačanja za staklo koje nose.

Buka koju ne može da smanji standardno dvoslojno staklo u ovom slučaju se rešava ugradjivanjem debljih stakala, a ne dodavanjem još jednog stakla (za razliku od kuća). Dodavanjem debljih stakala 6-10mm i ugradjivanjem dve različite debljine stakla može se svaka spoljna buka dovesti na prihvatljivu. 4-6mm, 4-8mm i 6-8mm su stakla koja su u najvećem broju slučajeva rešili problem buke u stanu, a jeftininiji su od troslojnih kombinacija.

Kao što sam naveo gore u tekstu, ako plaćate i grejanje i hladjenje po utrošku, pročitajte tekst o izboru stolarije za kuću jer važe ista pravila. Kako za termoizolaciju, tako i za buku.

Sigurnost stanova koji nisu u prizemlju se na zadovoljavajuć način rešava standardnim okovom. Ukoliko se stan nalazi u prizemlju, ista pravila važe kao i za sigurnost stolarije u kući.

 

 

Zaključak

Izbor optimalnog rešenja stolarije za stan nije težak ako se dovoljno informišete i uspete jasno da odredite Vaše kriterijume. Nakon toga, uz konsultacije sa proizvodjačem stolarije, rešenje se samo nametne. Ulaganje u stolariju je dugoročno rešavanje odredjenog problema (redje se radi nego zamena nameštaja), a nije jeftino, zato se dobro informišite, odredite ciljeve i izaberite stolariju u kojoj ćete moći dugo godina da uživate.