m

Klizna vrata - tipovi otvaranja i njihova funkcionalnost


                                                                                          Vrste kliznih balkonskih vrata

Klizna vrata, a tako pokazuje naš trend, se sve više traže i ugradjuju. I sam sam imao dilemu kada sam renovirao stan „da li da rušim deo zidića i ugradim klizna vrata ili ne“. Naravno, pogrešio sam, nisam to uradio. Klizna vrata su elegantna, moderna, donose dosta svetlosti u dom, pružaju sjajan pogled, oko njih se organizuje deo prostora. Mana je to što su skuplja od standardnih balkonskih vrata. Postoje dve vrste kliznih vrata, svaka od njih ima prednost i manu u odnosu na kriterijume eksploatacije. Cena je visoka, nema potrebe da pogrešite u tom izboru, tako da, pokušaću u osnovnim crtama da Vam objasnim sve o ovim vratima, a da Vas ne udavim sa gomilom detalja.

Naziv kliznih vrata upućuje na to kako se krilo od vrata ponaša pri otvaranju.

 

Uskočno-klizna vrata

Uskočno-klizna (kombi) vrata imaju krilo koje klizi po šini koja je vidljiva sa unutrašnje strane balkonskih vrata. (šina se nalazi na gornjoj i donjoj horizontali) Na jednoj šini može da klizi samo jedno krilo. Ovakva vrata imaju mogućnost „kipovanja“ krila. Krilo se otvara tako što se okrene ručica vrata i krilo izvuče van štoka. Rukovanje sa krilom je lako jer okov za ova klizna vrata se zatvara polu-automatski ili potpuno automatski (okretanjem ručice).

Prednost uskočno-kliznih vrata – Zbog načina na koji okov zatvara krilo, vrata dihtuju jednako dobro kao i standardan prozor (do Uw-0,6 W/m2). Ima mogućnost kipovanja. Maksimalna dimenzija balkonskih vrata 3 x 2,5m. Obično su duplo su jeftinija od podizno-kliznih vrata.

Mane uskočno kliznih vrata – Može da klizi samo jedno krilo. Zbog šine koja se nalazi na donjem delu profila nije moguće ugraditi vrata da budu u ravni sa podom.

 

Podizno-klizna vrata

Podizno-klizna vrata su najekskluzivnija varijanta kliznih vrata koja se može ugraditi. Dimenzije koje dozvoljava ovaj sistem su fantastične. Krilo se otvara tako što se okretom ručice podigne i klizne na drugu stranu. Za razliku od uskočno-kliznih vrata sva krila (2,3,4…) imaju mogućnost otvaranja i zatvaranja. Krilo nema mogućnost kipovanja, ali se zato može ostaviti u bilo koji položaj na šini po kojoj klizi. Rukovanje krilom je zaista neverovatno lako, kao i okretanje ručice, čak i sa krilima maksimalne dimenzije.

Prednosti podizno-kliznih vrata – Ekskluzivan i moderan izgled. Maksimalna dimenzija vrata 10 x 2.5 metara. Prag u ravni sa podom. Mogućnost otvaranja svih krila.

Mane podizno-kliznih vrataNisu praktična za otvore manje od 2.5x2m. Termoizolacija im je slabija od uskočno-kliznih vrata (Uw – 1,3 w/m2), što kod manjih dimenzija od navedene može da dodje do izražaja. (kod većih dimenzija izolacija je bolja zbog veće površine stakala) Viša im je cena od uskočno-kliznih vrata.

 

Zaključak

Ako želite da ugradite klizna vrata u otvor do 3 x 2.5 m, svakako je preporuka da ugradite uskočno klizna vrata. Kompromis koji se pravi je obično sa ravnim pragom (ako Vam nije bitan ravan prag onda nemate problem). Do sada je rukovanje sa vratima kod graničnih dimenzija bio malo problem, ali od kada koristimo Roto okov sa pneumatskim klipovima koji pomažu otvaranje i zatvaranje velikih krila, zaista nije nikakav problem rukovanje sa ovim vratima. Takodje, ako Vam je ključni kriterijum termoizolacija (pogotovo za standard pasivnih kuća), bolji izbor će biti uskočno-klizna vrata.

Za sve otvore preko ove dimenzije preporuka je podizno-klizni sistem. Kao i dok kuća i stanova gde želite da izlaz na terasu bude savršeno ravan sa podom. Dimenzija Rehau Synego profila koji može da se napravi do dimenzije 10 x 2,5m zaista deluje impresivno i bukvalno Vam daje šansu da se „igrate“ sa organizovanjem prostora sa izuzetnim pogledom kako želite.