m

Komarnici


                                                                                                       Vrste komarnika

Kada je najezda komaraca - svaki je dobar, ali u mirnodopsko vreme ipak postoje neke razlike u načinu korištenja i funkcionalnosti komarnika.

Fiksni komarnik – kao što mu ime kaže, nema mogućnost pomeranja. Fiksni komarnik se šrafi na ram prozora ili se utiskuje „na klik“ u ram prozora sa unutrašnje strane. Prednost fiksnog komarnika je 100% dihtovanje i niska cena. Mana standardnog fiksnog komarnika je to što mora da se buši i šrafi u profil da bi se ugradio. Fiksni utisni komarnik nema mane, samo je obavezno skidanje sa prozora zimi, da bi se sačuvala gumica od rama prozora.

Rolo komarniknajčešće korišten komarnik. Komarnik koji može da se spusti ukoliko Vam treba zaštita i podigne (sakrije) gore ukoliko Vam više nije potreban. Šrafi se u ram profila ili se ugradjuje u proširenje u vodilicu od roletne, ukoliko imate ugradjene roletne (najbolja opcija). Mrežica mu je ravna. U donjem delu se kači za prihvatne kukice. Rolo komarnik je komarnik sa najmanje mana, ima dobro dihtovanje, lako se ugradjuje. Ukoliko se ugradi u vodilicu roletne, izgleda jako kompaktno uz prozor.

Plise komarnik – komarnik koji klizi levo/desno pri otvaranju i zatvaranju. Ima karakterističnu mrežicu koja podseća na harmoniku. Prednost ovog komarnika je lako rukovanje pri otvaranju i zatvaranju, kada se ugradjuje na balkonska i ulazna vrata. Dosta je dugotrajniji od ostalih opcija koje se ugradjuju na vrata i ima jako jednostavan mehanizam. Mana je što nema 100% zaštitu u najezni smrdibuba, zbog oblika mrežice.

Američki komarnik – komarnik koji ima šarke i ručku, otvara se i zatvara kao ulazna ili sobna vrata. Prednost ovog komarnika je lako otvaranje pri ulasku i izlasku iz prostorije. Mana su uvek šarke (pogotovo plastične), ako nisu dobrog kvaliteta mogu lako pući ako vetar ili promaja „zalupe“ komarnik.

 

 

 

Koji komarnik ugraditi

Na standardne prozore najbolje je ugraditi rolo komarnike. Ukoliko Vam budzet ne dozvoljava njih, moja preporuka su fiskni utisni komarnici. (jednako dobro dihtuju i lako se koriste, samo ih morate skidati zimi)

Za male prozore (kupatila, hodnici, luftaši…) najpraktičniji je fiksni utisni komarnik. Takvi prozori se ne koriste za pronošenje bilo kakvih stvari, tako da na njima može komarnik da stoji manje više non stop. Može se ugraditi i standardan fiksni komarnik, samo mi je uvek šteta bušiti profil prozora radi jednog komarnika.

Za balkonska vrata i ulazna vrata svakako je preporuka plise komarnik. Dugotrajan je, lako se koristi, elegantan izgled ima. (često zbog tog efekta završi na standardnim prozorima)

 

U naprednim blogovima ću detaljnije objasniti svaki od navedenih komarnika.