m

Održavanje stolarije dok traje Covid-19


Pažljivo čišćenje i održavanje sterilnosti površina i predmeta, koje svakodnevno dodiruje više osoba predstavljaju bitne mere u borbi protiv virusa.

U trenutnoj pandemiji korona virusa, ovo se naravno odnosi i na kvake/ručke na vratima i prozorima bilo u javnom ili privatnom sektoru. Često se primenjuje dezinfekcija prskanjem, čime se ne može isključiti mogućnost kvašenja i susednog PVC rama. Nisu sva dezinfekciona sredstva primerena za čišćenje PVC površina, zbog čega ovim uputstvom želimo da proizvođačima stolarije i krajnjim kupcima pružimo nekoliko važnih informacija.

1. Sapun, tečnost za pranje sudova i voda - sredstva za čišćenje prema izboru

 Generalno za temeljno čišćenje PVC stolarije preporučujemo sapunicu, tačnije toplu vodu sa malo tečnosti za pranje sudova. Oba sredstva takođe daju zadovoljavajuće rezultate u zaštiti higijene i zbog toga se preporučuje njihova primena.

2. Dezinfekciona sredstva na bazi alkohola mogu ošteti PVC površine

U slučaju da se kontaktne površine moraju dezinfikovati, koristite dezinfekciona sredstva na bazi vode. Ove podatke možete pronaći u dokumentaciji proizvođača, kao i informaciju da li je proizvod pogodan za čišćenje plastike kao što je PVC ili MMA. Asocijacija za oznaku kvaliteta izvršila je ispitivanje sa nekoliko površinskih dezifinficijenasa i utvrdila da su isti pogodni za upotrebu na PVC prozorskim profilima. Više informacija možete dobiti na zahtev. Takođe preporučujemo dezinfekciju brisanjem. Mehaničko delovanje brisanjem je mnogo efikasnije od čistog prskanja. Kapljice u vazduhu, koje su posledica prskanja i zadžavaju se u granicama, mogu se uneti u organizam disanjem i prouzrokovati zdravstvene probleme. Dezinfekciona sredstva na bazi alkohola1 , koja se posebno koriste za higijensko ili hiruršku dezinfekciju ruku, mogu da oštete površinu pvc prozora i vrata i zbog toga se ne smeju upotrebljavati. Ukoliko se to dogodi, brzo isprati prozor mlakom vodom sa malo sapuna ili deterdženta za sudove.

 

3. Higijena ruku

Najbolja prevencija Pranje ruku sapunom i vodom, u trajanju od najmanje 20–30 sekundi se preporučuje kao jednostavan lični doprinos u cilju zaštite sebe i drugih od infektivnih bolesti2 pod motom Svetske zdravstvene organizacije (WHO) od 2017: „ Fight antibiotic resistence– it's in your hands“