m

PVC stolarija u boji


                                                                          Zašto je kvalitet posebno bitan za stolariju u boji?

Evolucijom savremenih rešenja u proizvodnji PVC profila došli smo u situaciju da možemo da biramo bukvalno šta nam padne na pamet što se tiče boja i dizajna. Kod nas u ponudi ima preko 400 različitih varijanti. Od različitih boja, dezena, alu obloga, kombinacija boja i dezena bukvalno je moguće zadovoljiti svaku ideju koja se na savršen način uklapa da fasadom i unutrašnjim uredjenjem.

E sad, kada postoji toliko opcija, a jedna mana (viša cena) ostaje pitanje kako izabrati šta je optimalno.

Sigurno znate da bele stvari odbijaju sunčevu svetlost, a tamne upijaju te više i brže se zagrevaju.  Ovo pravilo važi i za PVC profile u boji. Kada ugradite novu PVC stolariju garanciju dobijate na promenu boje, uvijanje, naduvavanje i pucanje profila. Sve 4 neželjene situacije su daleko rizičnije kada je profil u boji. Profil u sebi ima vazdušne komore, prva komora do spoljašnje strane je najugroženija. Kada npr, „uprži“ letnje sunce i udari direktno u komoru, temperatura se drastično podiže, raste pritisak, plastika se širi. U ovim momentima su idealni uslovi da profil se naduva ili čak pukne.

Moje mišljenje je, da ako morate da pravite kompromis sa kvalitetom profila bele boje ok, ali ovde nikako ne bi trebalo da to radite. Prvi uslov je da profil bude izradjen od kvalitetnog materijala, da zidovi imaju propisanu debljinu a tek onda i da budu pravilo sastavljeni i obradjeni.

Profili u boji zahtevaju dodatnu obradu prilikom proizvodnje, spoljne komore se moraju dodatno luftirati. Takodje, u njih se stavlja i deblje čelično ojačanje, da bi mogli da duži vremenski period traju i ujedno dobro podnose ekstremne vremenske uslove.

Ovde je kvalitet zaista važan.

 

Koje vrste boja postoje?

Kada ugradite PVC u boji drveta, nije ceo profil u toj boji i dezenu, samo vidljive strane. Ostatak profila je beo ili u boji koja se slaže sa izabranom folijom.

Prva podela profila je na profil koji ima spolja foliju i unutra je beo i na profil koji ima foliju na unutrašnjoj i spoljašnjoj vidljivoj strani. Prvi varijanta je idealna za kuće i zgrade gde želite da istaknete samo fasadu a unutra Vam se bela boja uklapa sa enterijerom, nameštajom, zidovima. Druga varijanta Vam ostavlja mogućnost da ugradite prozor sa dekorom koji se nalazi na obe strane. Taj dekor može ali i ne mora biti isti. (unutra drvo, spolja antracit npr).

Druga podela deli foliju na dezen sa „suzom“ i ravan dezen (peskaren, gladak). Prvi dezen je stariji i jako lepo se uklapa sa drvenim dekorima. Upravo on u kombinaciji sa godovima odaje utisak pravog drveta. Noviji trendovi su doneli i nove boje. Antracit, crna, siva, mat su kombinacije koje su zahtevale glatkiju površinu koja je mnogo bliža aluminijumu nego drvetu.

Alu obloge koje se ugradjuju na spoljašnju stranu su iskorak koji bukvalno donosi novu estetsku dimenziju kod PVC stolarije. Spoljašnja oplata odaje utisak glatke Alu stolarije, a sa unutrašnje strane imate PVC profil koji je znatno bolji termoizolator, a i svakako jeftiniji. Recimo Alu obloga sa unutrašnjim drvo dekorom je idealna alternativa za one koji žele drvo-aluminijum stolariju.

Svi kriterijumi i pravila u proizvodnji važe za svu stolariju u boji. Nije važno da li je osnova bela ili ne, da li je samo spolja folija ili alu obloga, standardi ostaju isti.

 

Zaključak

Ovim tekstom sam pokušao da Vam ukažem na sve bitne kriterijume pri izboru stolarije u boji. Sumiraću ono što je najvažnije: Velik izbor boja i dezena, mat boje, brojne kombinacije njih, dodavanje alu obloga – uklapanje sa fasadom i enterijerom više nije nikakav problem. Ali vodite računa o kvalitetu i kvalitetnoj izradi. Na tome insistirajte da ne bi došli u situaciju da posle kratkog vremena menjate „novu“ stolariju.

Rokovi izrade PVC stolarije u boji su duži od obične stolarije, jer se ti profili ne drže na lageru, prave se po narudzbini direktno kod dobavljača u fabrici. Povedite računa da na vreme krenete u taj projekat da ne bi morali na brzinu da birate ono što ne želite.