m

Sigurnost


                                                                                         Zašto je bitna sigurnost?

Provale, pljačke, materijalna šteta, sigurnost porodice, loša iskustva, vremenske nepogode… Ovo je jedna od osetljivijih tema, koja je svakako dosta subjektivna. Osećaj sigurnosti je nešto osobno i svako je doživljava drugačije. U nekim slučajevima postoji objektivna opasnost, u nekima ne. Taj deo procene bih ostavio Vama. Manipulacija strahom je velika i ja ne bih išao u ovom blogu na tu stranu. Predstaviću Vam tri ključna faktora kada je u pitanju sigurnost koju stolarija može da obezbedi. A vi sami procenite da li Vam je neka od njih potrebna ili nije.

 

Uloga okova u sigurnosti?

Verovatno najznačajnij apsekt kada je u pitanju sigurnost stolarije. Okov je taj koji „drži“ krilo pribijeno uz štok i sprečava prolaz kada su prozor/vrata zaključani. Kriterijum bez konkurencije, pri izboru okova, u ovom slučaju je njegov klalitet. Ali bukvalno. Prvo, kvalitetan okov je napravljen od proverenih materijala koji ispunjavaju zahtevane standarde sigurnosti. Drugo, kvalitetan okov će mnogo duže trajati nego nekvalitetan i na taj način će tokom celog eksploatacionog perioda adekvatno vršiti svoju funkciju. Treće, kompanije koje proizvode kvalitetan okov su te koje prate trendove i ulažu u nove tehnološke inovacije, tako da pokrivaju i najveći deo zahteva tržišta.

Kada je u pitanju zahtev za stadnardnom zaštitom, okov za prozore i balkonska vrata sa standardnim tuljcima i prihvatnicima je zadovoljavajuća zaštita. Ako živite na prizemlju u zgradi ili želite dodatnu zaštitu za kućne prozore, isti ovaj okov se može nadograditi u sigurnosni okov. Funkcionalnost je potpuno ista, samo su prihvatnici i tuljci deblji i drugačijeg oblika, kako bi onemugućili provalnika da ih razdvoji i otvori prozor/vrata sa spoljne strane.

Kada su u pitanju ulazna vrata, bez razmišljanja, minimalan kriterijum treba da Vam bude petozatvorna brava sa adekvatnim šarkama. Brava koja je neznatno skuplja od obične brave (ona koju imate na većini ulaznih i sobnih vrata i koja zabravi samo sa jezičkom koji se nalazi na njoj), zaključava se u pet tačaka, tako da provalnik mora na pet mesta da preseče vezu izmedju krila i štoka. Dosta više posla, koji Vama da je više vremena da reagujete.

Ukoliko to nije dovoljno i želite dodatno sigurnija vrata, sigurnosna brava je pravo rešenje. Dodatna mesta za zaključavanje i šipci koji se zabijaju u telo štoka su obezbedjenje koje pruža maksimalan nivo sigurnosti.

Eventualno, kada se pojavim potreba da sigurnosnim okovom, treba razmisliti i o horizontalnim prečkama na balkonskim i ulaznim vratima.

 

 

 

Koje staklo?

Staklo dvojako utiče na bezbednost – od povredjivanja i protivprovalnu. Sigurnosna stakla (laminirana, pancirna, kaljena stakla) su stakla koja će se teže razbiti od običnih stakala, ili će pri pucanju se pretvoriti u sitno saće a ne oštre, izlomljene komade.

Kad god radimo stolariju za izvoz na zapadno tržište (Švajcarska, Austrija, Nemačka, Italija) staklo  koje ima sigurnosne karakteristike je obavezno za sva balkonska, sporedna i ulazna vrata. Pre svega, razlog je smenjenje rizika od povredjivanja, pogotovo dece. Bezazlen primer su smešni video snimci na Youtube-u gde se ljudi zalete i odbiju od staklenih vrata jer nisu videli da su vrata zatvorena. Da nije takvo staklo u pitanju verovatno bi se završilo sa posekotinama ili težim povredama. Ovi kriterijumi važe i kod razbijanja stakla prilikom unošenja nameštaja, bacanjem igračaka, oštrih predmeta, samo što tada ne dolazi do povrede ljudi.

Mogućnost provale je značajno manja ako je staklo pancirno, pa provalnik ne može tako lako da ga razbije, provuče ruku i otvori vrata ili prozor.

Mana ovih staka je značajno viša cena od običnih stakala. To je razumljiv razlog zašto kod nas još uvek ovo nije opšteprihvaćen kriterijum pri ugradnji stolarije. Zato je je bitno dobro se informisati, proceniti rizike i usaglasiti sa budzetom zahteve.

Ako ugradjujete vrata sa ukrasnim panelom, a želite dodatnu sigurnost od provale, proverite sa dobavljačem da li panel u sredini ima dodatnu zaštitu od provale. Ti dodaci nisu skupi (tipa 20-40 evra po panelu) a znače dosta.

 

Čelik u profilu

Prva dva faktora jesu značajnij, ali sa ovom komponentom kompletiramo celu priču o sigurnosti. Izborom kvalitetnog proizvodjača profila i korišćenjem preporučenog čeličnog ojačanja kompletna stolarija počinje da zajedno radi na ostvarivanju cilja.
Čelik adekvatne debljine i oblika daje čvrstinu ramu i krilu, bilo da su prozor ili vrata, i na taj način onemogućava provalnika da ih savije i provali u prostoriju.

Ulazna vrata sa sigurnosnom bravom ili sa jezičkom koji zaključava su uvek sakriveni iza čeličnog ojačanja u profilu, dok tuljci nisu. Kada je propisano čelično ojačanje ubačeno u profil, provalnik prvo mora da iseče čelik, da bi uopšte došao do jezička ili šipova.