m

Toplotna izolacija - PVC stolarija


                                                                                       Gde i koliko se gubi energija?

Toplotni gubici na stambenoj kući se otprilike ovako rasporedjuju: 5-10% pod, 20-25% krov, 60-75% se gubi preko zidova. Ukupni gubici preko samih prozora, kao dela zida, su 36%. Što predstavlja polovinu ili više od polovine izgubljene energije preko zidova. Pravilo za stan ostaje isto, jedino što u tom slučaju ne računate pod ili krov, ukoliko je Vaš stan u potkrovlju ili prizemlju.

Gubici energije kroz staru stolariju su možda i najopipljiviji jer tada možemo da osetimo da hladan vazduh produvava kroz stolariju koja ne dihtuje, jasno vidimo da se zavesa pomera ili se čak stvara budj na mestima gde ulazi hladan i vlažan vazduh. „Nevidljivi“ deo energije koji se gubi je takodje značajan (termoizolacione karakteristike starih stakala, aluminijumska stolarija bez termoprekida).

 

Kako PVC stolarija štedi?

Sva tri ključna elementa PVC stolarije (profil, staklo i okov) su značajni za dobru termoizolaciju.

PVC profil je u poredjenju sa svim ostalim materijalima za izradu stolarije, najbolji termoizolator. Plastika je jako dobar izolator, koji u kombinaciji sa modernim profilima sa pet ili više komora u kojima se nalazi vazduh (takodje, dobar izolator) propušta malo energije kroz sebe. Prednost kvalitetnijih profila je to što par decenija se neće kriviti, deformisati i pucati i na taj način stvoriti otvore kroz koje će ulaziti spoljašnji vazduh.

Okov ima zadatak da krilo prozora, kada je zatvoreno, drži dovoljno priljubljenim štoku i na taj način zaustavi prolaz spoljnog vazduha izmedju spojeva štoka i krila.

Staklo kao najbitniji faktor u termoizolaciji će svakako imati posebnu temu, ali je bitno spomenuti osnovno. Staklo zauzima najveću površinu prozora (70-80%), pa je samim tim najviše i izloženo spoljnom uticaju. Moderna stakla se pakuju u termopakete sa dva ili tri stakla, takodje postoje različiti premazi na staklu koji značajno poboljšavaju termoizolacione karakteristike stakla. Kombinujući ove dve mogućnosti imate sasvim dovoljno opcija da zadovoljite svaki kriterijum za izolaciju. (od standardnih stanova do pasivnih kuća)

 

"U" koeficijent

Na kraju bloga je vreme i da se upoznate sa koeficijentom koji Vam pokazuje koliko stolarija sa odredjenim karakteristikama može zaista da uštedi energije.

“U” koeficijent pokazuje koliko vati toplotne energije prodje kroz 1 metar kvadratni za sat vremena, ako je razlika u spoljnoj i unutrašnjoj temperaturi 1 sepen.

Kod razmatranja stolarije treba da uzmemo u obzir tri koeficijenta. Uw - koeficijent termoizolacije celog prozora/vrata, Uf - koeficijent termoizolacije rama prozora/vrata, Ug - koeficijent termoizolacije stakla/ vrata. Što je “U” koeficijent niži, stolarija ima bolju termoizolacionu sposobnost.

Najlakše ćete to razumeti kroz primere:

-          3 W/m2 - Stari prozor

-          1.2 W/m2 - PVC prozor sa pet komora profilom i dvoslojnim niskoemisionim staklom

-          0.9 W/m2 . PVC prozor sa petokomornim profilom i troslojnim niskoemisionim staklom

-          0.7 W/m2 – PVC prozor sa šestokomornim profilom i troslojnim CGS+low-e staklom (pasivne kuće)

 

Zaključak

Toplotni gubici kroz stolariju mogu biti značajni i skupi. Povrat investicije u prozore sigurno postoji. Pitanje je samo gde je granica za ono što je Vama dovoljno. U nekim slučajevima je 1.2W/m2 sasvim dovoljna ušteda (pogotovo kada je budzet ograničen), a opet negde će pravi efekat se dobiti tek sa stolarijom koja ispunjava standarde za pasivne kuće. U narednim tekstovima ću pisati o tome kako pravilno izaberete stolariju baš onakvu kakva Vam je potrebna.